Van November 2024 tot Juni 2025 ben ik in de geschiedenis van Brood, Bakkers, en Bakkerijen in Nederland van 1900 tot nu gedoken. Met een focus op de materiële cultuur van deze geschiedenis. Door het verleden en archief van mijn familie haar bakkerij te onderzoeken (Bakkerij Douenburg te Rijsbergen, sinds 1904) ben ik de huidige objecten en producten rondom brood bakken en bakkerij cultuur kritisch gaan bekijken. Ik keek hierbij naar 'Aspirational class consumption' ofwel De Havermelkelite om de huidige stijging in bakkerijen te verklaren, ondanks dat je overal leest dat dorpse bakkerijen hun deuren genoodzaakt sluiten.
Tevens onderzoekt deze thesis ook begrippen zoals Vakmanschap/Craft, Ambachtelijk/Artisanal, en Authentiek/Authentic in hedendaags ontwerp en consumptie.  
In de analyse hoofdstukken wordt er hoofdzakelijk gekeken naar 4 aspecten:
          1. De geschiedenis van bakkerijen door de lens van techniek en ontwikkeling.              2. De Speculaasplank van vroeger en die van nu.                                                              3. Het exterieur en interieur ontwerp van de bakkerij door de jaren heen.                     4. De Bakkersbuis (witte bakkerskleding) van bakkers in Nederland.
Deze thesis heeft kunnen aantonen dat er een dissonantie zit in het beeld dat we hebben van brood en bakkerij cultuur, ten opzichte van de daadwerkelijke geschiedenis. Waarnaast ook er waarde wordt gehecht aan termen zoals vakmanschap en authenticiteit terwijl ook het beeld van de bakker en dan van de consument fundamenteel verschilt. Als laatst praten consumenten van brood en bakkers cultuur veelvuldig over waarden. Al komen deze waarden niet overeen met hun implciete antwoorden. De thesis sluit af met een kritiek op de theorie van De Havermelkelite.
Hieronder zijn verschillende spreads en snip-its uit mijn onderzoek te zien. Benieuwd naar het geheel? E-mail mij voor een PDF van de hele thesis! Voor nu is deze alleen nog in het Engels beschikbaar.

Back to Top